České maso ze špičkových plemen přímo od farmáře

Hovězí pupek se žamionovou omáčkou

1 kg hovězího pupku

2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule

2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 8 kuliček nového koření, bujón

sůl a čerstvě mletý pepř

200 g drobných žampionů

100 g másla + 1 lžíce navíc

1 malá cibule, nakrájená nadrobno

asi 250 ml smetany ke šlehání

100 g hladké mouky

 

Maso dáme do velkého normálního nebo tlakového hrnce. Přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a koření a vše zalijeme 2 litry vody včetně bujónu. Osolíme a uvaříme doměkka. Pak maso vyjmeme a dáme stranou, podle potřeby ho očistíme od šlach a pokrájíme na plátky. Vývar včetně zeleniny rozmixujeme a přidáme do žampionů.

Na omáčku očistíme žampiony a rozkrájíme na nadrobno. Na 100 g másla osmahneme cibuli a přidáme žampiony. Přidáme nepatrně hladké mouky. Poté zalijeme vývarem z pupku. Rozmícháme a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dosolíme, opepříme a zjemníme smetanou.

Jako příloha se náramně hodí bramborová kaše.